El Turisme esportiu com a motor econòmic

El turisme esportiu – vinculat a esport de rendiment – i el turisme actiu – vinculat a l’esport per a tothom‐, apareixen com a sectors de futur clau a potenciar a partir dels Jocs Mediterranis.

El territori compta amb una àmplia xarxa d’equipaments esportius públics i privats, sumada a les recents instal·lacions esportives reformades amb motiu de la celebració dels Jocs o de nova creació, com l’Anella Mediterrània; a banda del gran nombre d’events i activitats esportives que s’organitzen.

Per aquest motiu, un dels objectius estratègics plantejats és: posicionar el territori com a destinació del turisme esportiu.

La Xarxa de Turisme Esportiu de la demarcació de Tarragona:

El Pla Estratègic del Llegat dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 contempla en el programa de potenciació de sectors econòmics i socials relacionats amb l’esport, el projecte estratègic de creació d’una xarxa público-privada vinculada a aquest sector.

El projecte s’adreça a donar resposta a l’oportunitat que l’acollida d’un gran esdeveniment esportiu com els Jocs Mediterranis ofereix en el sector econòmic de l’esport potenciant el treball en xarxa intermunicipal i intersectorial en la indústria esportiva.

La creació de la Xarxa de Turisme Esportiu de la demarcació de Tarragona s’ha orientat per incloure la funció d’aprofitament turístic que caracteritza el territori de les marques Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

Membres de Xarxa de Turisme Esportiu de la demarcació de Tarragona

El projecte de creació de la Xarxa de Turisme Esportiu es dugué a terme durant el 2016 promogut per l’Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Impulsa, amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i amb el suport econòmic del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

Actualment formen part de la Xarxa 125 membres.

Llistat de membres

Membres del Grup de Treball de la Xarxa de Turisme Esportiu

Formen part del Grup de Treball els diferents agents del territori que destaquen per la seva activitat en la promoció del turisme esportiu. El Grup de Treball ha desenvolupat tasques de validació de les diferents propostes de vertebració de la Xarxa i de la redacció del Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu de la demarcació de Tarragona.

Llistat de membres

El Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu a la demarcació de Tarragona per a la dinamització econòmica i la generació d’ocupació

La redacció del Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu a la demarcació de Tarragona per a la dinamització econòmica i la generació d’ocupació es dugué a terme durant el 2017 promogut per l’Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Impulsa, amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i amb el suport econòmic del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Per assolir l’objectiu de consolidar el turisme esportiu com una pràctica clau cal disposar d’un full de ruta que respongui a aquesta expectativa.

Què és el Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu?

És un programa d’actuacions que concreta l’estratègia a seguir per part dels equipaments esportius públics i privats de la Costa Daurada i de Terres de l’Ebre per a ser integrats a la cadena de valor del turisme al mateix temps que reforci la imatge de destinació de turisme esportiu d’aquest territori.

Objectiu general:

Incorporar els equipaments esportius del territori a la cadena de valor del turisme

Objectius específics:

  • Consolidar la Xarxa de Turisme Esportiu com a àmbit de creació de producte i d’orientació estratègica
  • Optimitzar l’ús de les instal·lacions esportives i dels diferents clubs esportius del territori
  • Optimitzar l’ús i rendiment de l’Anella Mediterrània

Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu. Document sencer