16
JUN
2017

/ CATEGORIA

Sota el lema “2018, tret de sortida” la 17ª Nit Empresarial debat sobre com abordar reptes de futur i aprofitar els Jocs Mediterranis per atreure inversions al territori.

El conseller Comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, destaca l’impacte econòmic que tindrà l'esdeveniment esportiu per excel•lència

Aquest vespre, al Palau Firal i de Congressos de Tarragona s'ha celebrat la 17ª Nit Empresarial organitzada per la CEPTA, la Confederació d'Empresaris de la Província de Tarragona. Un any més, la gala ha fet un repàs a la trajectòria de les empreses tarragonines, centrant-se aquesta edició en els reptes de futur i els objectius que es plantegen al territori davant l’acollida i celebració a mitjans 2018 d’un esdeveniment com els Jocs Mediterranis, un dels aspectes clau en la dinamització econòmica de la demarcació.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha inaugurat la trobada d’empresaris tot destacant que “la importància dels Jocs no són els dies en què es disputaran, sinó el llegat que ens deixaran”. 

Sota aquest marc i les possibilitat que s’obren, la segona part de la nit, enfocada als reptes empresarials de cara al 2018, s’ha centrat en les inversions previstes a la província i les seves incidències i repercussions per al sector empresarial. En aquest marc, ha intervingut el conseller Comissionat dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, Javier Villamayor, en una taula rodona que ha comptat amb la presència d’atletes amb experiència olímpica com Santiago Esteva i Sílvia Fontana (natació), Antoni Pinilla (futbol) i Eladi Vallduví (tir).

Javier Villamayor ha explicat l’impacte de futur d’aquesta esdevinença, convertint els Jocs Mediterranis i el turisme esportiu fil conductor d’aquesta 17ª festa de les empreses tarragonines. Villamayor ha destacat “l’esforç inversor” de l’Ajuntament de Tarragona posant com a exemple els 13 milions d’euros d’urbanització de l’Anella Mediterrània, el que serà el gran complex d’esport i lleure de la ciutat, i ha posat èmfasi en el retorn econòmic “per cada euro aportat en infraestructures pels Jocs, es mouran cinc euros més en inversió". Aquestes són dades extrapolables a l’impacte econòmic dels Jocs Mediterranis a la ciutat de Tarragona i al territori basades en estudis fets sobre altres esdeveniments esportius ja que encara no existeix un estudi específic de l’impacte econòmic dels Jocs. Un estudi recent sobre l’avaluació del pes econòmic del sector de l’esport a la demarcació de Barcelona fet pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra conclou que l’aportació de l’esport al PIB de l’economia catalana és del 2,1% i el pes dels ocupats en el sector de l’esport és del 2,2% sobre el total de la població ocupada.

Villamayor ha destacat també davant dels empresaris que “el turisme esportiu està en voga i significa ja una quarta part dels ingressos de la indústria turística mundial”. En aquest sentit, el Comissionat dels Jocs ha reconegut la trajectòria en aquest àmbit esdevenint referència del turisme esportiu a la Costa Daurada de les empreses Cambrils Park Sport Village i el complex esportiu Futbol Salou.

Finalment, el regidor va recordar que el volum d’inversió en infraestructures esportives dels Jocs Mediterranis supera els 57 milions d’euros i que s’han creat 500 llocs de treball directes i gairebé 300 d’indirectes en la construcció i reforma de les 33 instal·lacions de competició.

L'Anella Mediterrània: 28 hectàrees d’esport i lleure

L’Anella Mediterrània, centre de la cita esportiva dels Jocs Mediterranis, ha transformat un terreny de 28 hectàrees en un espai amb instal·lacions esportives i zones verdes que, un cop celebrats els Jocs, quedaran com a llegat a la ciutat i estaran a disposició de la seva població.

En aquests moments queda per acabar el Palau d'Esports, la construcció de la piscina de 50 metres i les tasques d’urbanització del que serà una de les intervencions urbanístiques més importants de la ciutat. Segons els conseller Comissionat dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, la construcció de la piscina de 50 metres, amb un cost de 3 milions d'euros a càrrec de l'Estat, té prevista iniciar-se  “a finals de setembre o principis d’octubre”.

A la tardor també, està prevista la finalització de l'edifici central dels Jocs, el Palau d'Esports -amb una capacitat per a 5.000 espectadors i amb un cost de 16 milions d’euros a càrrec de la Generalitat de Catalunya- i a hores d'ara pendent de la quarta i última fase d'execució que comportarà l'equipament tecnològic del seu interior.

A mitjans del mes que ve, es preu la finalització del nou Estadi d'atletisme, amb un cost de 3 milions d'euros finançats entre la Diputació de Tarragona i el Consejo Superior de Deportes. Finalment, el recinte de l'Anella Mediterrània comptarà també amb un camp de rugby.

El perímetre de l'Anella disposa de 5,2 quilòmetres de camins, zones verdes amb un arbrat de més de 3.000 exemplars i 50.000 plantes i una zona de lleure on destaca el llac artificial de 12.300 metres cúbics de capacitat. Al terra del passeig central s’hi rubricaran els noms de les seus anteriors dels Jocs Mediterranis.

Hife SA, Guardó d’honor de la Nit Empresarial

El "Guardó d’honor CEPTA 2017" ha estat atorgat a l’empresa d’autocars Hife SA, fundada a Tortosa el 1915. L’entitat ha lliurat el "Reconeixement Especial 40 anys" al primer president de la patronal tarragonina, el reusenc Francesc Llevat i Briansó. La resta de guardonats van ser el Pacte Camp de Valls, el Domini de la Cartoixa, SCA España, la Fundació Ecom, Jigsaw British School, Autocars Nika SL, Mas Foraster, Movertis, Sindar Europea, Carburos Metálicos i Dow Chemical Ibèrica.