21
JUN
2017

/ CATEGORIA

Els municipis seu dels Jocs amplien l'activitat divulgativa dels Jocs Mediterranis a partir de la incorporació dels Agents Dinamitzadors de Seu

La Xarxa d'Agents Dinamitzadors de Seu dels Jocs possibilita als municipis seu un increment de les activitats de difusió dels XVIII Jocs Mediterranis.

Conjuntament amb la ciutat de Tarragona,13 són els municipis seu dels Jocs Mediterranis a la mateixa demarcació. Des del mes de febrer, cadascun d'aquests municipis incorporà la figura laboral d'un agent dinamitzador de seu i diverses són les activitats de promoció que han tingut lloc a cadascuna d'aquestes poblacions. Les accions de visualització dels Jocs desenvolupades, principalment de caire esportiu, han estat aparador de les diferents disciplines esportives que cadascun d'aquests municipis seu acollirà durant la celebració dels XVIII Jocs Mediterranis. En alguns casos, també s'han realitzat activitats de caire solidari, educatiu, lúdic o de l'àmbit de la promoció econòmica.

Aquest és el recull del conjunt d'accions de divulgació dels Jocs desenvolupades, seguint un ordre cronològic i agrupades per municipi:

 • El 26 de març, a Valls va tenir lloc la novena edició de la caminada popular. L'edició d'enguany, a banda de finalitats esportives i de promoció d'hàbits saludables, tenia principalment un enfoc solidari ja que la inscripció anava dirigida a recaptar fons per a una fundació que desenvolupa línies d'investigació sobre una malaltia rara degenerativa i que pateix un nen vallenc. Diversos voluntaris dels Jocs Mediterranis col·laboraren en les tasques d'inscripció, avituallament i repartiment de samarretes, entre altres. Del 8 al 13 d'abril va tenir lloc la  segona edició del Campionat de Catalunya de tennis de taula en les categories benjamins, alevins, sub 21, infantils i juvenils. Valls és seu dels Jocs de tennis de taula i aquest campionat va representar un testeig per a l'any vinent. L'èxit amb el que es va celebrar planteja l'organització tant de properes edicions com del campionat internacional. Novament, els voluntaris dels Jocs cooperaren en les tasques de recepció, control i atenció. El proper 28 de juny  i amb la presència de la mascota dels Jocs, Tarracus, s'inauguraran els campus esportius d'estiu dirigits a nens de fins a 12 anys i organitzats pel Patronat d'Esports i 2 escoles de tennis d'aquesta localitat.
 • Dins la programació del Casal d'Esports organitzat per l'Ajuntament de la Selva del Camp durant el període de Setmana Santa i destinat als nens i nenes de la població, s'inclogueren entre les diferents activitats esportives ofertes activitats d'esgrima. La Selva del Camp és municipi seu dels Jocs en aquesta modalitat i la Fundació organitzadora dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 col·laborà aportant el material necessari per a la seva realització. El 7 de maig, el municipi rebia la visita de Tarracus en el marc de l´11è Torneig de l'Amistat de Taekwondo. El torneig acollí un total de 1.200 participants de tot el territori català, des de la categoria de pre-benjamins fins a joves de 16 i 17 anys i una categoria per a persones discapacitades. D'altra banda, la setmana del 29 de maig al 4 de juny, la revista municipal publicava un reportatge sobre els Jocs Mediterranis, posant especial èmfasi en els treballs realitzats per fer de la Selva del Camp municipi seu de l'esgrima. El 3 i 4 de juny, la població celebrava la seva Festa Major d'Estiu, diferents actes foren testimonis d'elements promocionals i de merxantdatge dels Jocs.
 • Amb la presència de Tarracus, Altafulla celebrava la seva desena Cursa 1 de Maig. Amb deu anys de trajectòria, és una de les curses més consolidades al territori i en el seu desè aniversari aplegà, entre grans i petits, un miler de corredors, sent així una festa per a l'esport i les famílies d'aquest municipi. Novament, amb l'assistència de la mascota dels Jocs, l'11 de juny tenia lloc la Minitriatló, disciplina esportiva de la que Altafulla serà seu durant la celebració dels Jocs Mediterranis. Periòdicament, Altafulla ràdio i en particular el programa Baix Gaià esports, es fa ressò de tota l'activitat divulgativa entorn als Jocs.
 • Del 5 al 7 de maig, als municipis de la Pobla de Mafumet, el Morell i Constantí  tingué lloc el Campionat Nacional de seleccions de Futbol Sala, on van competir jugadors de diverses categories de la Comunitat Valenciana, Galícia, Castella Lleó, Andalusia, Illes Balears i Catalunya. La Pobla de Mafumet és seu dels Jocs Mediterranis de futbol. 
 • Amb el títol "Infant-Jove's Fest" les AMPA's del municipi de Constantí celebraven el 13 de maig una festa amb un conjunt d'activitats lúdiques i que comptà també amb la visita del Tarracus.  Amb la col·laboració de voluntaris dels Jocs Mediterranis, el 4 de juny tingué lloc la IV cursa popular "Constantí per l'esclerosi múltiple".
 • El Morell, municipi seu de bàdminton, va reprendre cada dilluns del mes de maig els entrenaments d'aquest esport dirigits als alumnes del seu institut, centre promotor del Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis. El mateix institut acollia el 29 de maig una xerrada informativa dirigida a l'alumnat de 16 anys i més sobre l'oportunitat de ser voluntari durant els Jocs en la categoria de voluntariat junior. D'altra banda, en el marc d'una activitat solidària destinada a recaptar fons per a un centre d'atenció a la paràlisi cerebral, i on es va realitzar una masterclass de zumba, els Jocs Mediterranis també hi van ser presents a través de la seva mascota. L'activitat tingué lloc el 14 de maig i fou organitzada per l'Ajuntament d'aquesta població.
 • El 21 de maig, a Calafell tingué lloc la Festa de la Bicicleta, una activitat popular de caire no competiu i on els participants gaudiren en família d'un recorregut de 10 km al llarg del municipi. La bicicleta més original i els participants de més edat eren premiats, a banda dels diferents regals que es sortejaren. Novament la mascota dels Jocs hi estigué present. En el marc del Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis i aprofitant actes propis de l'activitat curricular escolar, s'organitzaren una sèrie d'activitats, concretament a l'escola la Ginesta de Segur Calafell, dotant-los de contingut en dos eixos fonamentals: l'esport i els seus valors educatius, els hàbits de vida saludables i mobilitat sostenible, i el sentiment de pertinença a la cultura mediterrània: el 23 d'abril, festivitat de Sant Jordi, s'organitzaren unes Miniolimpiades; la segona setmana de juny es realitzà la Setmana sobre rodes i de manera específica una Jornada sobre educació per a la mobilitat segura i sostenible. Finalment, el Festival del fi de curs de 20 de juny versà sobre la cultura Mediterrània.
 • El passat 28 de maig, a Torredembarra tingué lloc la Pedalada popular, una activitat per a tots els públics amb un recorregut de 17,5 km pels voltants del municipi. Un cop més, persones voluntàries dels Jocs col·laboraren en les tasques de control i assistència. Del 12  al 16 de juny, la Zona Esportiva Municipal de Torredembarra acollí diferents activitats esportives incloses en les jornades esportives del Mediterrani organitzades per l’escola els Ametllers de la Pobla de Montornès, amb la presència del Tarracus i de personal de la Fundació Tarragona 2017 en l’acte d’inauguració i cloenda.
 • El passat 3 de juny, el municipi de Salou celebrava la seva VII Fira d’Entitats. L'organització dels Jocs Mediterranis estigué present realitzant activitats de promoció i captació de voluntaris. Del 26 al 28 de maig es disputa la Challenge Salou 2017, una competició de triatló que comptà amb la presència de persones voluntàries de Tarragona 2018.
 • A Cambrils, el 6 de juny tingueren lloc el primers "Jocs Esportius Cambrils 2017", una mena d'olimpiades infantils on uns 300 alumnes de 5è de primària del conjunt de les escoles d'aquest municipi competiren entre ells en 6 proves atlètiques i amb l'objectiu de promoure l'activitat físico-esportiva, conèixer altres modalitats esportives menys conegudes, crear nous llaços de relació i establir canals de col·laboració i suport entre les escoles d'educació primària d'aquesta població.
 • El 10 de juny, la Rambla del municipi del Vendrell acollia la sisena Fira d’Entitats, mostra anual del teixit associatiu de la vila que té per objectiu donar a conèixer les entitats, el seu col·lectiu, els seus projectes i les seves activitats. Tarracus i Tarragona 2018 estigueren present en una carpa promocional, distribuint informació i fent captació de voluntariat. Amb aquesta finalitat, el 17 de juny tingué lloc al Club Esportiu de Handbol la primera Xerrada Informativa del Voluntariat.
 • Des de l'àmbit de la promoció econòmica i el desenvolupament local, destacar que les Agents Dinamitzadores de Seu dels Jocs dels municipis del Vendrell i Calafell assistiren a tres de les quatre sessions de treball per a la redacció del futur Pla Estratègic del Baix Penedès. Concretament, el 20 d’abril a la sessió de treball dirigida als àmbits de la formació i l'ocupació; el 24 d'abril a la d'empresa i indústria i el 15 de maig a la de turisme i comerç.
 • Des del municipi de Tarragona, s'ha reprès el treball de dinamització de la Xarxa de Turisme Esportiu, el grup motor de la qual es reuní el passat 9 de juny a les dependències de Tarragona Impulsa i amb l'objectiu de validar els treballs realitzats fins al moment per la redacció del Pla d’Acció Sectorial del Turisme Esportiu a la demarcació de Tarragona per a la dinamització econòmica i la generació d’ocupació. Finalment, el proper 28 de juny, tindrà lloc a la sala d'actes de l'IMET la presentació pública del Pla d'Acció del Llegat dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 amb l'objectiu de presentar el resultat del procés participatiu seguit per a la seva redacció a tots els agents públics i privats del territori que hi van col·laborar.

La Xarxa d’Agents Dinamitzadors de Seu dels Jocs és un projecte finançat per la Diputació de Tarragona i coordinat per l'Ajuntament de Tarragona i  la Fundació Tarragona 2017, i té com a finalitat impulsar noves oportunitats d’ocupació i de dinamització econòmica territorial mitjançant models cooperatius en el marc dels Jocs Mediterranis. Entre altres, les funcions dels agents de dinamització són les de donar suport als municipis seu dels Jocs Mediterranis en la definició i implementació de l’estratègia de llegat dels Jocs a nivell municipal, treballar de manera conjunta amb el director de seu per tal de donar visibilitat  a totes les iniciatives promogudes al voltant dels Jocs i fomentar la implicació i participació ciutadana i del teixit associatiu dels municipis seu en els Jocs Mediterranis